Defecte Magnat Tweeters / Bassen en de redenen van stuk gaan:

 

Magnat tweeters zijn er inwendig eigenlijk maar in twee soorten:

  1. de linnen zogenaamde droge uitvoering die gaan tot 25.000 Hz
  2. de aluminiums natte ferrofluid tot 34.000 Hz die met een roodachtige olie gekoeld worden.

De linnen uitvoering gaan eigenlijk nooit stuk of je moet er zoveel vermogen op zetten dat het spoeltje inwendig uit fikt !

De aluminiums dat is een verhaal apart, er gaan inderdaad wat indianen verhalen de ronden, maar er is er maar een die op waarheid berust en dat is de volgende vertaling van magnat.tv:

Een tweeter unit bestaat uit meerdere delen te weten:

Er zijn er met 2 papieren pakkingen waardoor de buitenlucht nauwelijks naar binnen kan treden maar dan toch……… En er zijn er zonder deze twee pakkingen !

Maar in alle tweeters zitten de zogenaamde sponsachtige zwarte foam pakkingen grof en fijn en hier zit het probleem van de corrosie of oxidatie die het koperen mica spoeltje ondergaat !!!!!!

Het juiste woord is capillaire werking !

De vloeistof trekt in de loop der jaren naar de buitenzijde in de sponsachtige zwarte pakking, vervolgens als de vloeistof de buitenzijde bereikt, keert er een averechts effect terug en wel delen van de vloeistof gaan terug en nemen zuurstof van de buitenzijde mee naar binnen.

Doordat er zuurstof in het niet meer gesloten gedeelte aanwezig is ontstaan er aërobe organisme die hun werking gaan verrichten wat ook wel “corrosie” word genoemd.

Langzaam verkleurt het koperen mica draadje maar in werkelijkheid word het volledig door corroderende inwerking aangetast, en verliest het materiaal zijn geleidende eigenschap !

De draad diameter die in takt ongeveer 0,3 mm behoort tezijn word dus door dit fenomeen steeds dunner en dunner, hij verteert als het ware en wanneer je de versterker gewend was op 4 te draaien kan de spoel op dat moment met een paar watts op het dunste plekje een breuk vormen en is de tweeter niet meer.

 

 

Magnat Bassen zijn er in diverse inchen als 8 en 10 inch met de ohmse waarde van 4 ohm,6 ohm en 8 ohm en zelfs meer…

 

Een bas onbelast geeft altijd minder ohmse waarde aan als dat hij belast aan het filter hangt, de reden is dat deze in rust toestand verkeerd (Passief) of aktief in een circuit meedraaid waardoor deze oploopt.

Een goede bass gemeten op de plus en de min aansluitlippen moet bij 4 ohm tussen de 3,2 en de 3,8 ohm meten en een 8 ohm exemplaar moet genoegen nemen met  6,3 t/m 7,2 ohm.

Bij belasting gaat hij iets verder als de aangegeven ohmse waarde.

Hoe komt het dat de speaker een raar snerpent geluid maakt:

1.  de speaker kan fysiek aanlopen en dus is de spider uitgelubberd of de speaker randen zijn wat slap geworden waardoor deze gaat hangen en aan de onderkant aanloopt, een oplossing is de speaker opnieuw te voorzien van een nieuwe stevige rand waardoor deze meer opgetild word en of de speaker in de kast 90 graden draaien hierdoor gaat hij naar de andere zijde overleunen en dus zal hij weer vrijlopen.

2. in het ergste geval is hij volledig beschadigd , wellicht door of  kortsluiting, stroom piek, oververhitting en of beschadiging in de mica winding van de spoel.

Bij beschadiging van de mica winding ontstaat er een verdikking tussen de magneet en de spoel in de luchtspleet , er is een onderbreking in de spoel waardoor de ohmse weerstand niet constant is en de bass speaker op drif raakt bij een bepaalde amplitude en daarna gaat staan knorren.

Ook veelvuldig en of kortstondige zware belasting met karaoke kan dit verschijnsel in de luidsprekers doen ontstaan , je ziet ook wel eens dat er een wissel spanning binnen de scheidingsfilters optreed door het rondzingen van de microfoon en de speaker t.ov. de abnormale levering van de versterker die watts blijft pompen naar de luidsprekers toe waardoor de spoelen op den duur smelten op het filter.

Dit zelfde is het feedback rondzingen op het element van een pickup en de luidsprekers, ook dit is een gelijkspanning die uiteindelijk omslaat in een wisselspanning waardoor de tweeters een enorme fluit geven de bassen gaan klapperen en uiteindelijk de spoelen volledig uitfikken en dus verbrand zijn en het niet meer doen als voorheen.

 

 

 

Magnat.tv  © 2001-2021