De historie van Magnat en waarom het klassieke Magnat beter is dan allerlei andere merken:

Magnat het van origine Duitse merk ontstaan ergens in de begin jaren '60 en ooit met modellen als de Log's en de Bulls begonnen met daarin de fameuse in weliswaar ook veel andere merken toegepaste Isophon units die van hoog naar laag subliem voor die tijd waren, kwam Magnat al snel zoekende met een eigen concept namelijk het "Ribbonwire" of terwel het vlakdraad een spreek spoel gewonden van vlak koperdraad. Door de toepassing van deze techniek ontstaat een zeer ijle luchtspleet waardoor de spoel snel aanspreekt bij een gering versterker vermogen. De eerste aluminium chassis deden hun intrede en helaas waren metalen wegens de wanorde van de oorlog schaars en dus werden de chassis van waarvan we ze nu als de MC-203 de MG-252 en zo kennen als het maar kon gehalveerd gegoten zoals de MC-200 modellen. De daarop volgende jaren verrichte Magnat een enorme versnelling in ontwikkelingen van vlakdraad luidspreker techniek tot speciale dubbelwandige kasten, en van Mig en Ribbon tot Mig-ribbon modellen en zo ook tot de in Nederland veelal populaire jaren lange All-ribbon modellen waarna de MSP de Sigma de Zero en de esotherische Magnasphere modellen snel achter elkaar gelanceerd werden.

Tussendoor werd ook de techniek van Plasma nog enigzins in de economische opkomende trend gelanceerd, en ook dit werd in het eigen Duitsland en Nederland en andere landen zeer populair een stukje techniek waarin diverse scheikundige / chemische en natuurkundige berekeningen in materialen tot een waanzinnig hoog werd gesmeden namelijk 150 kilo Hertz, doch Amerika heeft dit nooit geaccepteerd daar de gezondheids normen daar iets hoger wogen  en plasma wat zuurstof in koolmonoxide dan wel ozon omzet, dat was een taboe in Amerika en werd nimmer daar naar toe geimporteerd het moet een genot zijn om naar luidsprekers te luisteren en niet ten koste gaan van je eigen gezondheid zoals men daar redeneerde.

Na de Magnasphere's werd de konkurentie heviger merken als bose, bns, Jamo enz. kregen meer armslag aan de grond en Magnat ging de luidsprekers goedkoper produceren dan wel op de markt aanbieden en dus werden er Deense Vifa units geplaatst in de naast al zo populaire Magnat A-modellen die ook al enig jaren in het B-merk van Magnat de sonobulls werd  toegepast te denken aan de MC-227, MC247,C20WG enzovoorts.

Nu hiermee heeft magnat het nog een tiental jaren mee kunnen volhouden maar de kwaliteit tja oordeel zelf zou ik zeggen het merk Magnat het bestaat nog wel de Vintage series en andere modellen hebben ook hun eigen klank maar het echte ribbonwire hoog tja zelfs een keramische tweeter heeft het nakijken. 

Nu je begrijpt geluid hangt uiteraard af van heel veel factoren, geluidsgolven dienen zich ongestoord zonder obstakels als een sinus door de vrije ruimte te bewegen, daarbuiten neemt elk individu  het geluid op zijn eigen manier waar.

Zonder meer is een goede opname van een Bandopname, Lp en of Cd zeer belangrijk. Het versterker gedeelte zal het gevraagde vermogen uitgedrukt in "Watts" zo zuiver en onvervormd mogelijk aan de luidsprekers moeten aanbieden, dit noemt men ook wel RMS vermogen. 

Mp3 en Mp4 opnamens vernielen de luidsprekers dit komt door de gecomprimeerde data aan muziek die een gedeelte van het onderste laag en hoog niet meer bezit , gevolg is dat de versterker harder gaat en de luidsprekers een korter bestaan mogen verwachten, beter is een opname met opgenomen Flacs af te spelen dit word op een ander level gecomprimeerd en behoud zijn oorspronkelijke frequentie waarden !!!!

Klassieke Magnat luidsprekers hebben het predikat Ribbonwire dit wil zeggen dat ze voorzien zijn van vlakdraad techniek, de spoel is dusdanig geconstrueerd dat er een zo klein mogelijke luchtspleet in het inwendige van de luidspreker aanwezig is waardoor deze bij het minste geringste vermogen zeer snel zal aanspreken.

Magnat tweeters klinken door het Ribbonwire zeer verfijnd, transient en dynamisch en zijn bijna door geen enkele andere tweeter haalbaar, opname in een studio zonder  magnat toevoeging hebben in een later stadium aangetoond dat er veel mis was met de opname, onhoorbare bijgeluiden zoals feedback en allerhande microfoon verstoringen werden plotseling met het klassieke Magnat hoorbaar !  

Het klassieke Magnat kent veel uitvoeringen, van kunstof units tot de mooi exclusief ogende gegoten aluminium units, een mooi voorbeeld hiervan is het verschil tussen de msp en de sigma series, desalniettemin is bij beiden het Ribbonwire aanwezig en verschilt het inwendige van de toegepaste techniek nauwelijks.

Elk model heeft naar gelang de toegepaste units een eigen scheidingsfilter, magnat heeft dit met het inwendige van de behuizing dusdanig afgestemd tot dat een optimaal geluidsbeeld werd verkregen.

Diverse kast constructies te denken aan de roger monitor, labyrinth systemen, de transmissielijn, V-schotten een open dan wel een gesloten systeem dit te samen met de rol van de luidsprekerunit en het filter bepalen het uiteindelijke klank beeld.

Belangrijk is een goede demping in de kast aan tebrengen, beter iets teveel dempings materiaal dan te weinig de bass speaker zal rustiger klinken en het laag dieper gaan en een meer genuanceerder weergave neerzetten.

Tegenwoordig is men niet meer zo gecharmeerd van een rechthoekige dan wel een staande strakke transmissielijn kast met 8 hoeken.

Niet allleen het oor maar het esthetisch oog wil ook wat , te bedenken aan een aparte bass kast en daar bovenop een monitor met laag midden dan wel alleen midden en hoog, te samen gescheiden door een prachtig set spikes of een rondom 2 cm terughoudende  overgangs insparing.

Veel al past men ook facetten op de hoeken toe zoals een diamand hoek vormen, afrondingen met of zonder bollen, verlopende vlak delen zoals het zelfbouw model de casablanca van het merk visaton, gitaar en of elips vormen, en dan weer verspringende schuin naar achter leunende gedeeltes die tesamen met de units de luidspreker kast een dominant uiterlijk geven, luidsprekers behoren niet achter de gordijnen te staan , nee ze behoren de vrije ruimte zien en zijn eigenlijk een ware aanvulling op het al bestaande meubulair waar ook nog een een geweldige klank uit moet komen een gekozen spike onderstel eronder en de juiste kombinatie in de woonkamer en of luister ruimte is er..... 

Pobeer altijd een zo tijdloos mogelijk concept neer te zetten waar je jaren lang plezier van kunt hebben dit te samen met de magnat units erin zullen een adembenemend en rustgevend esthetisch geheel vormen waarin transientie, dynamiek en  met name de openheid van de muziek de boventoon zet..... 

klik op de plaatjes

 Je kan met de investering in een paar zelfbouw exemplaren en daarin wel of niet magnat ribbonwire units naar eigen visie een prachtig set luidsprekers neerzetten waar de duurdere en ook nog bekende merken aan klank en dynamiek absoluut het nakijken mee hebben.

Hier volgt een opsomming welke klassieke modellen van Magnat zo uitgesproken Uniek zijn door hun toonzetting:

Magnat.tv heeft  ze allemaal persoonlijk beluistert en ook verschillende equivalenten zoals de Wharfedale de Infinity Kappa 9 series  de  Roger Monitor en de Transmission line, Vincent en de Klassieke Magnat modellen hieronder zijn Top en destijds alleen als Spitzen klasse hun concurentie verachterlatend als beste naar voren gekomen !

Mig serie

allemaal top

Mig-Ribbon serie

allemaal top

Allribbon serie 5,6,7,8,10 

allen zijn top met uitzondering van de AR12

die is zeer slecht en valt buiten de grenzen  !

MSP serie

60,70,100,150,180,300 

de 70 is zeer dynamisch de 300 diep en kort

Zero - serie

6 is dynamisch maar ook kompakt mooie kast.

8,9 boemerig reden: te weinig demping

Sigma -Top Serie

800,900,1000,1200,1500,2000 

Zijn allen Top, de 2000 heeft echt ruimte nodig om los tekomen allen Briljant en het beste van het beste !!!

Is er dan echt niets wat het klassieke Magnat kan vervangen, het antwoord is absoluut " NEE/ Ja ",  maar als het echt moet ;

Deze vraag word mij dan ook heel vaak gesteld en ik moet daarbij bevestigen dat er wel een paar mogelijkheden zijn maar het door en door ontwikkelde koncept van magnat met alle in en outs en daarbij technieken als vlakdraad bepalen toch wel de echte klanken van het Klassieke Magnat, strak, helder, dynamisch en open !

Voordat ik wellicht merken ga noemen wil ik hierbij zeggen dat het niet de bedoeling is om wellicht ook andere voor mij nog onbekende merken in het duister te willen laten verdwijnen, want wellicht staat er ergens een merk , concept en of prototype wat zich met kop en schouders kan meten aan dat van het klassieke magnat. Vervolgens is het oor van een ieder niet het zelfde en is het gehoor op zich een persoonlijke smaak.

Vervangers voor het klassieke Magnat zijn:

Nieuwe  merken zoals:

KLH 1 en de KLH 2 modellen

Vincent met de tweeters er boven op open helder dynamisch en strak , ook de kasten in hoogglans piano lak vormen een must.

Heco de Celan series 700 en 800 werkelijk Top !!!!!!!!

Canton Ergo RCL enorm breed midden gebied diepe bass, mist helaas dat sprankelende van magnat

B&W de midden klasse zijn goed te noemen de duurdere versies met diamand tweeter is totaal zijn geld niet waard  en kost ook nog eens 9995,00 per stuk ?

ACR ISOSTATIC RP200 / RP 300 / RP 400 top in zowel hoog alsmede midden en laag, let wel op het standaard filter verdiend een modificatie en dan klinkt de ACR plotseling met zijn bijzondere hoog en hoog midden unit direct anders en velen malen beter !!! (veel is hier over te vinden op internet) 

Klassieke namen die mij persoonlijk aanspreken als ik naar het transiente en zuivere Magnat luister zijn:

Infinity serie:  Beta of Kappa. zoals de 8.1 of  9.0 t/m 9.2 serie

Wharfedale serie: 505-2,507-2 & 510-2

ACR ISOSTATIC RP 300 / RP 400

Zelfbouw:

Visaton waarin uiteraard de hoge tonen tweeter de DHT9-Aw (helaas plastic behuizing) de kroonspant met zijn ragfijne en zuivere tonen, de originele tweeter is natuurlijk van Fostex (volledig metaal) er hangt aan deze laatste wel een prijs kaartje.

Fostex RP7 magnetostat high tweeter tot 38.000 hertz ragfijn hoog subliem en direct neergezet.

De Roger Monitor zelfbouw concepten die je als kompleet zelfbouw pakket bij de firma REMO kan bemachtigen spreken ook voor zich als Top ! (http://www.remo.nl)

Ik kan velen aanraden eens zelf een bouwset te beluisteren en of te (laten) maken, het aanbod in de Centrale winkels is soms zeer droevig, luister eens bijvoorbeeld in een wat meer gespecialiseerde Audio Hifi winkel of afdeling naar Accuphase, Luxman, Yamaha  of Denon  dan weet je zeker dat je geld goed is besteed , vergeet al die droevenis bij de Multishops.

De chinese versterkers zijn ook in opmars zowel de tube als mede de amps en de integrated amplifiers.

Onthou altijd een ding een versterker moet altijd matchen met de luidsprekers, ook al heb je nog zo'n dure versterker een goedkope kan best wel eens goed matchen met dure speakers en ook zo andersom echter er gaat niets boven een Tube AMP of terwel BUIZEN VERSTERKER !!!!!!!!!!!!!!!

Buizen versterkers hebben een zogenaamde militair klasse emissie en een elektronen stroom die de lengte van de buis omvat een transistor in welke vorm dan ook slechts een fractie van een micron milimeter, vandaar dat de buis eigenlijk nooit weg geweest is maar door de prijs van andere komponenten is verdrongen met een vervangbaar betaalbaar alternatief.

Echter dit alternatief heeft zich zelf verloren zoals men ook de LP heeft aangetast door er mer als 24 nummers op te persen echter beiden zijn herboren en steeds meer en meer terug komen kortom onvervangbaar en kwaliteit bovenal.